DIRECCIÓ: Alberto Ruiz Rojo PRODUCCIÓ EXECUTIVA: Alberto Ruiz Rojo
GUIÓ:  Marta González de Vega PRODUCCIÓ: Boca Boca
INTÈRPRETS: Rosario Pardo (Carmen), Lorena Berdún (Cristina), Raquel Infante (Laura), Raquel Meroño (Mónica), Mónica Cervera (Malena), Jordi Bosch (Manolo), Pau Durà (Carlos), Iván Sánchez (Eduardo), Xavi Lite (Félix), Belinda Washington (Marimar)
ESTRENA: TVE, 23 de març de 2006 (6 x 75 min. / 5 x 70 min.)
PREMIS: Nominada a millor sèrie de comèdia al Festival de TV Internacional de Montecarlo (2006)
 

1 – ¡MUJER TENÍAS QUE SER! Carmen arriba a casa i troba la seva psicòloga, Cristina, amb el seu marit Manolo. Decideix tancar-los. Malena, la filla de Carmen i Manolo, no pot deixar de pensar amb el seu ex. Mónica, cap de premsa de Manolo -candidat a l'alcaldia a les properes eleccions- coneix a Carlos, el cap de premsa de la contrincant. Laura ha de compaginar la seva vida de paparazzi amb dos xicots. Es troben totes a casa de Carmen, aquesta allibera als segrestats i van tots al debat televisiu entre Manolo i l'altra candidata. Mónica reconeix que li agrada Carlos. Finalment, Carmen, Malena i Laura se'n van a viure a casa de Cristina. 

2 - CASA NUEVA, VIDA NUEVA Carmen ajuda d'amagat a Manolo en les feines domèstiques. Arriba un nou veí, Eduardo. Mónica i Carlos tenen problemes per fer vida d'enamorats. Malena persegueix un pacient de Cristina i Laura no pot foragitar els seus dos xicots de casa seva.

3 - LO QUE TENGA QUE SER... Laura convida una pitonissa i totes les previsions que fa a les noies s'aniran complint més o menys... Carmen s'assabenta que Manolo pateix per algú i creu que ha "sortit de l'armari", en realitat Manolo només pateix per problemes dentals. Laura ha de pagar una bossa que li ha agafat a Cristina, Malena -a contracor- s'embolica amb un veí i Mónica i Carlos tenen problemes de comunicació.

4 - EL AMOR EN TIEMPOS DE INTERNET Carmen té una cita amb un desconegut gràcies a un xat; quan Malena veu que és l'home perfecte corre a demanar ajuda al seu pare Manolo amb l'excusa que els vols junts de nou. Mónica i Carlos fa un mes que surten i no saben quina mena de regal fer-se. Laura intenta convertir-se en una periodista seriosa i Cristina descobreix que Eduardo és pintor, però no de parets.

5 - ESTAMOS LOCOS ¿O QUÉ? Cristina i Carmen es discuteixen per un regal del banc: o una bateria de cuina o un cap de setmana en una casa rural. Al final, el cap de setmana se'l queden Eduardo i el seu fill Lucas. Malena, amb l'ajuda de Laura, vol convertir-se en la dona ideal d'un candidat a un concurs. Carlos vol anar a viure amb Mónica i Manolo i Félix (amic de Carlos i company a l'alcaldia) li donaran consells...

6 - LOS "EXES": ESOS SERES MITOLÓGICOS Carmen vol recuperar els anys perduts però les seves estratègies no funcionen. Malena vol aparentar una vida feliç davant d'un ex i utilitza Manolo i Lucas. Cristina vol fer fora a Laura i aquesta acaba acceptant un trio amb els seus dos xicots. Carlos rep un missatge d'una ex -que resulta ser Blanca, la secretària de Cristina- però li deixa clar que a qui estima és Mónica. Finalment, Cristina torna a "ensopegar" amb Manolo.

7 - ALABARÉ A MI SEÑOR Carlos ha de demostrar als pares de Mónica que és un xicot molt religiós. Félix comparteix pis amb Manolo i Carmen decideix que ja no la necessita i li demana el divorci. Cristina ara té a Laura i els dos xicots instal·lats a casa, però amb l'ajuda de Malena els foragitarà. La relació entre Eduardo i Cristina no avança.

8 - CORTAR POR LO SANO Carmen es queda sense feina i entra a treballar a la perruqueria de Malena; mare i filla competiran. Mónica organitza una trobada entre Manolo i els Comissaris de Medi Ambient de la Unió Europea, però amb Laura fent d'intèrpret el resultat és un desastre. Laura, que torna a viure a la casa, té una cita amb Eduardo i Cristina es desespera.

9 - NANAS SIN CEBOLLA Malena vol marxar de casa i Mónica l'acull a casa seva per treure-li del cap a Carlos la idea de ser pares. Eduardo deixa Lucas durant dos dies amb Cristina, però el nen s'avé més amb Laura. Carmen persegueix Manolo per a que li signi el divorci. Ell, tot i que intenta una reconciliació, acaba signant els papers; però encara li resta un as a la màniga...

10 - LO QUE NO SABE NADIE Mònica i Laura sospiten que l'alcaldessa Marimar s'entèn amb el professor de gimnàstica. Però resultarà que ells s'entenen amb unes altres persones ben conegudes per les noies. Manolo porta la sogra a casa per a que Carmen torni però aquesta no para d'anar de festa. Malena arrassa en un concurs per a ignorants. Carlos, cansat que Mónica només es dediqui a la feina, marxa de casa. Cristina no s'atreveix a donar el pas amb Eduardo.

11 - VERDE, QUE TE PONGO VERDE Malena veu que la fama és efímera i prova a treballar per compte seu. Laura i Eduardo enganyen Cristina i aquesta finalment besa el veí. Carmen continua la seva relació amb Fran però Manolo, tot i que ara s'entén amb l'alcaldessa, intenta boicotejar-los. Carlos i Mònica fan momentàniament les paus però tornen a barallar-se. I Laura fracassa com a tertuliana televisiva...

[I que cadascú s'imagini el final de la sèrie que més s'estimi...]

 

TRES HOMBRES ‘CON DOS TACONES’: JORDI BOSCH, IVÁN SÁNCHEZ Y PAU DURÀ [Supertele Nº 736 - 18/04/06] Sonia Fornieles

"Este trío de actores ofrece su visión del universo femenino que refleja esta producción"

Un pintor, padre soltero, que ha salido escaldado de una relación sentimental; un político adúltero, caradura y dependiente de su ex mujer; y un periodista competitivo, guasón y enamorado hasta las trancas. Ellos y sólo ellos se han atrevido a calzarse los dos tacones.
“Con nuestro currículum no tenemos autoridad moral para hablar mal de las mujeres que nos rodean en la serie”, reconoce con una sonrisa resignada Jordi Bosch, que interpreta a Manolo, el aspirante a alcalde.

Y es que en Con dos tacones, que opta a  varios premios en el Festival de Televisión de Montecarlo, las féminas no son las únicas que tienen problemas. Y si no, que se lo digan a él. “Yo he engañado a mi mujer (Carmen Pardo) con Cristina (Lorena Berdún), pero no puedo vivir sin ella. Soy egoísta y muy infantil,  estoy perdido y ahora ella no me puede ni ver.

Iván Sánchez es Eduardo, el pintor. Vive con su hijo Lucas y de las mujeres no quiere ni oír hablar: “Por una parte, soy muy tímido y, por otra, acabo de terminar una relación mala, así que de momento prefiero estar tranquilo, sin agobiarme”. Pero la tranquilad le dura poco a este bohemio, que de repente escucha cómo el sonido de unos tacones se acerca peligrosamente. “Cuando más a gusto estoy, conozco a Cristina y, sin proponérmelo, la descoloco”, asegura. Carlos (Pau Durá) es el jefe de prensa de la alcaldesa y él sí que se propuso descolocar, profesionalmente, a Mónica (Raquel Meroño), directora de comunicación del aspirante a alcalde. Pero al final, acaba enamorándose perdidamente de ella. “Pues sí. La relación inicial de odio y competitividad desemboca en otra de tipo amorosa, bonita y rara a la vez”, dice.

Estos tres valientes coinciden en que la historia no toca el tema mujer de forma típica, ni muestra los tópicos de las relaciones entre ambos sexos. “Mira, por ejemplo en mi caso –dice Pau Durá–, a veces mi pareja es más masculina que yo. Mi personaje se muere de ganas por irse a vivir con ella y no hay manera de convencerla. Un desastre, estamos todo el día enfadados”.

La serie, que ahora se emite los martes, no pretende mostrar la realidad cotidiana, sino llevarla al extremo, aunque con un punto de sentido común. Para Jordi Bosch, eso es lo más atractivo: “Cuando una comedia es inteligente, te lo pasas bien sin más, no hay dramas con los que llorar, aquí todo se trivializa. No te vas a sentir identificado con un personaje, pero a veces te reirás con una situación, y pensarás: Me estoy riendo de mí mismo porque eso me ha pasado”.

“Lejos de lo que se pueda pensar, no es una serie sólo para mujeres –sentencia Iván Sánchez–. Yo la vería, no me la pierdo, de hecho”. Para Durá el éxito de un formato televisivo depende de su sencillez, y éste lo es: “No tiene miedo a expresarse. Es divertida, sin más”".

 

TALONS ESCANYOLITS  [Ferran Monegal: El Periódico – 25/03/06]
A vegades costa comprendre el disseny, l'estratègia, el concepte, que els actuals directius de TVE-1 han dibuixat perquè aquesta cadena prosperi. A vegades la impressió que ofereixen és que ni tenen estratègia, ni disseny, ni concepte, i van a cops de graella, a la babalà, en una fugida cap endavant caòtica. Aquesta setmana s'han produït dues estrenes: la telesèrie Con dos tacones i el xou Con Arús... Tan a gustito. Avui parlarem de la telecomèdia. Cinc actrius deambulen per l'escena. Una arriba a casa i es troba el seu marit al llit amb la seva pròpia psicòloga. Ressentida, els tanca al dormitori. I es passa tot el capítol, passadís amunt, passadís avall, brandant una pistola i apuntant-se a la templa, amenaçadora. Tot el caldo de gags i posturisme escènic que havia d'aportar el guió és d'una pobresa escanyolida tremenda. De les cinc actrius que en teoria havien de defensar aquest invent tenim el pintoresc cas de Lorena Berdún, que no és coneguda, precisament, com a actriu, sinó com a sexòloga. O sigui, que ens ho expliquin. De la resta, només Rosario Pardo i Raquel Meroño es mereixen --almenys en el primer capítol-- un aprovadet pels pèls. Té mèrit que basant el protagonisme en cinc parells de talons, o sigui, cinc senyores, només dues són les que, escènicament parlant, compten. Sort dels actors Jordi Bosch i Pau Durà. Sense portar talons, són els únics que caminen amb pas ferm. L'única escena, cop, esquetx, potable d'aquesta estrena és precisament el cara a cara entre Jordi Bosch i Belinda Washington, en una cadena de TV imaginària, amb el concurs de Durà i Meroño. És a dir, en l'únic instant de talent només hi va participar un dels cinc talons: Meroño. El final va ser el més tremendo. Ni banyes, ni desesperació, ni pistola: els cinc talons decideixen anar-se'n a viure junts tan a gust. I aquí no ha passat res, que tot cola. Una tonteria, més que una comèdia.

HI HA DONES I DONES [Xavier Roca: Avui – 25/03/06]
En general, no és freqüent que l'aperitiu sigui més nutritiu que el suposat plat fort. Però la televisió és un àmbit de la vida en què tot és possible, tal com es pot veure en les nits temàtiques que TVE ha decidit dedicar a les sèries protagonitzades per dones. TVE-1 va estrenar dijous la segona -i esperada- segona temporada de Mujeres desesperadas, després que la temporada anterior els proporcionés un èxit d'audiència inusual en les sèries americanes que programa TVE. El primer dels nous episodis d'aquesta estimulant combinació de comèdia negra, sàtira social, culebró i misteri va ser acollit per gairebé el 19 per cent de l'audiència, més que el futbol, Los hombres de Paco i la liquidada La cocina del infierno.
Tot seguit es va estrenar la sèrie espanyola Con dos tacones; tothom té la tradició que té, i si Mujeres desesperadas beu de Billy Wilder, David Lynch i American Beauty, Con dos tacones ensorra les seves arrels -sota una pàtina de modernitat- en la tradició castissa de Las chicas de la Cruz Roja. Perjudicada pel bon gust de boca que deixa la seva telonera, Con dos tacones ostenta un notable disseny de producció que va més enllà dels habituals decorats de cartró pedra, amb abundants exteriors i diversitat d'escenaris. Els seus diàlegs insisteixen en els habituals tòpics sobre la guerra de sexes, i algun té una certa gràcia notablement llastada per la fatal tendència de les telecomèdies hispàniques d'empaquetar acudits de sitcom -suportables durant vint minuts- en una durada pròpia de llargmetratge que es fa eterna.

MUJERES, BORDES [Vicente Molina Foix: El País – 25/03/06]
“En el capítulo inicial, de una hora y media de duración, vimos un ritmo picado y ágil de comedia, graciosas ironías autorreferenciales (en las escenas de los dos programas de televisión basura Mi vida da asco y De tripas corazón) y unas excelentes interpretaciones, entre las que destacan las de Jordi Bosch (el secuestrado marido infiel), Rosario Pardo, luciendo y no escondiendo, como debe ser, su acento andaluz con ribetes, creo, jienenses, y Lorena Berdún, que me pareció más convincente como psicóloga de ficción que como sexóloga de telerrealidad.”

TACONES [José Javier Esparza: La Guiatv.Com – 25/03/06]
TVE-1 estrenó la otra noche una de sus propuestas de mayor fuste de la temporada: la telecomedia ‘Con dos tacones’, producto de Boca, que es la misma factoría que hace ‘El comisario’. Boca fue también la casa madre de ‘Todos los hombres sois iguales’, y esto nuevo, ‘Con dos tacones’, se ha presentado como una versión femenina de la misma situación: mujeres solas que viven bajo un mismo techo y cuyas peripecias son, por un lado, materia cómica, y por otro, retrato social. Al margen del dudoso acierto del título, ‘Con dos tacones’ no defrauda ninguna expectativa desde el punto de vista de la calidad del producto: la puesta en escena es impecable, las interpretaciones son convincentes (y cuando no, al menos son eficaces), se advierte una buena mano en la dirección y el ritmo del relato está muy bien medido. El tema general del argumento recoge un tópico de la sociedad contemporánea: el de la mujer sola y autosuficiente (o que intenta serlo). Es un tópico que afecta singularmente a un sector determinado de la población profesional y urbana, lo cual puede hacerlo distante para otros segmentos del público. Por otro lado, y por referencia a ‘Todos los hombres sois iguales’, hacer sangre cómica con la figura del macho solitario es mucho más fácil que hacer lo propio con la figura de la mujer, así que habrá que ver cómo los guionistas sortean escollos para no caer ni en lo “políticamente incorrecto” ni en la “épica de género”. En conjunto, la evaluación que merece ‘Con dos tacones’ es muy buena. No puede decirse lo mismo de sus resultados de audiencia, que han sido insatisfactorios: 19,2% de ‘share’, 2,6 millones de espectadores. Estos resultados no son imputables directamente a la serie, sino más bien al extravagante horario que TVE le ha atribuido. ‘Con dos tacones’, por calidad y por temática, debería situarse en la apertura del ‘prime time’, a las diez de la noche, como las demás series españolas que circulan en pantalla. Pero TVE decide emitirla a las once, es decir, cuando la gran mayoría del público ya ha elegido canal para pasar la noche, y después de ‘Mujeres desesperadas’. Aparentemente, el objetivo de TVE-1 es reforzar su franja de noche con dos buenos productos que pueden beneficiarse mutuamente. Pero entre ambas series hay demasiadas diferencias como para pensar que su público pueda ser el mismo. Más bien parece que TVE ha agrupado a los productos según criterios “ideológicos”: historias de mujeres más o menos liberadas y autosuficientes, afinidad “de género”. Pero la mayoría del público no atiende a esos criterios a la hora de elegir qué ve en la tele. Sería lástima que este defecto de programación afectara a la continuidad del producto.

MUJERES [Víctor Amela: La Vanguardia – 26/03/06]
(...) La mujer, protagonista: a la serie norteamericana Mujeres desesperadas le sigue la serie española Con dos tacones (TVE1, jueves noche), lo que es un error, porque el telespectador compara, claro. También protagonizadas por un grupo de cinco mujeres, la serie española no va a ninguna parte, no encierra intención, no está afilada, no cuenta nada, y se nos hace más palmario por la vecindad de la brillante serie americana. Lo que realmente desespera es ver cómo se pretende utilizar el protagonismo femenino como gancho de audiencias, sin más autoexigencia y sin pudor, sin tener claro qué historia se pretende contar y cómo se quiere hacerlo.

DEJARLO REPOSAR [Peter Casting: 20 minutos – 04/04/06]
Como tú muy bien me enseñaste, darling, hay cosas que hay que dejarlas reposar. Como la fabada, por ejemplo; o como la serie Con dos tacones. Sin embargo, tras la espera, he llegado a la conclusión de que al final me va a resultar indigesta. Antes de que prepares el bicarbonato, darling, espera a que te cuente. Porque lo cierto es que las cinco actrices no trabajan mal –curioso ver a Lorena Berdún, espléndida Rosario Pardo (en la foto)– y el guión tiene aciertos que conducen inevitablemente a la risa («aquí los hombres son sólo trabajo», dice una. «Como siempre», responde acertadamente otra). Pero –digo yo alargando mucho la «e» del «pero»– la serie tiene una tendencia hacia el absurdo que no funciona. Sí, darling, ya sé que hay que parodiar, satirizar y extrapolar, pero todo eso hay que hacerlo de modo que no se caiga en el ridículo o en la banalidad, y da la casualidad de que algunas situaciones conducen a ambas cosas, a veces de forma simultánea. La verdad es que me gustaría que les fuera bien, así que a la nevera. Igual hay que esperar un poco más para hincarle el diente con ganas.

 

presentació de la sèrie

 


fotografies dels capítols

 

Pizquita - un espai dins un web dedicat a sèries televisió molt complert. Amb fotografies, notícies, llistat dels capítols...

Fórmula TV - una altra guia de televisió, amb audiències i resums. Si us registreu podeu votar i fer comentaris de la sèrie

Dossier de premsa [web TVE]


televisió menú principal

© La pàgina d'en Jordi Bosch